Законът за вероизповеданията: Без финансирани от чужди лица и държави

Законът за вероизповеданията: Без финансирани от чужди лица и държави Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране от чужди лица и държави. Забраната се въвежда с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.
Депутатите приеха почти единодушно два проекта с предложени промени в закона. Единият е на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а другият – на Искрен Веселинов и група депутати от „Обединените патриоти”.
Мотивите да не се получава финансиране от чужбина са, за да се спре чуждото влияние, да се предпазим от радикален ислям и да не се политизират вероизповедания у нас.
„Нека действително да създадем това спокойствие, което ще ни гарантира, че вероизповеданията в страната, държавата е поела своя ангажимент, за да може да осигури необходимото финансиране и да избегнем външното влияние, а това е изключително важно”, коментира Цветан Цветанов.
„Ние знаем как една политическа партия дълги години паразитираше върху мюсюлманското вероизповедание и смятаме, че връзката между политици и вероизповедание трябва да бъде легитимно прекратена”, на мнение е Искрен Веселинов.
„Трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото. Да направим така, че да постигнем целите си, но да не попречим на традиционните вероизповедания в България”, заяви Николай Ташев от БСП.
„От името на ДПС отправям призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а да бъде онова нещо, което може да ни обедини”, каза Мустафа Карадайъ.
Духовниците обаче не са съгласни с тези промени. Миналата седмица имаше среща при патриарха на духовници с политици. На нея се разбраха между първо и второ четене да се търси консенсус относно предложените промени.
11.10.2018, 13:50 часа
261 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha