Разследване на BulNews: Трябвало е да бъде ремонтиран гаровият площад във Враца, Калин Каменов го е сменил с „Христо Ботев“ /документи/

Разследване на BulNews: Трябвало е да бъде ремонтиран гаровият площад във Враца, Калин Каменов го е сменил с „Христо Ботев“ /документи/ Силният обществен отзвук след предишната ни публикация за намеренията на общината скоро да започне основна реконструкция на площад „Христо Ботев“ във Враца провокира екипа на агенция BulNews.bg да се поразрови в тази тема.
Оказа се, че при изготвянето на първоначалния списък с обекти, които да бъдат ремонтирани като част от Инвестиционната програма на местната администрация по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, действително е съществувал и централният площад, който е перлата на областния град. Това е направено по времето на предишния кмет Николай Иванов. Малко след като това намерение е обявено, при градоначалника влязла група от водещи местни архитекти, които се обявили против ремонта на площад „Христо Ботев“ с мотива, че той скоро е претърпял основна реконструкция и е в отлично състояние. Тяхното експертно мнение е уважено и общината го вади от списъка и включва на негово място гаровия площад, който е в потресаващ вид. Тази стъпка е отразена и в документите по проекта, като днес публикуваме таблицата с новите обекти и стойността на съответните ремонти.
След като през октомври 2015 г. ГЕРБ спечели изборите, кмет на общината става Калин Каменов. На 28 декември публично е представен актуален вариант на местата, които ще бъдат ремонтирани и там отново е върнат централният площад за сметка на гаровия. 
На 18.5.2016 г. на сайта на общината е публикувана информация, че е одобрена инвестиционната програма, като в нея ясно е посочено, че ремонтът е ДО площад „Христо Ботев“.
Каква е причината след това той отново да бъде вкаран в списъка, не е ясно, но е факт, че скоро по неясни за обществото причини ще бъде съсипано бижуто на Враца, а разбитото пространство пред гарата ще продължава да посреща гостите на града.
В същото време от общината упорито налагат неофициално в обществото тезата, че кметът Калин Каменов бил категорично против да се разбива хубавия площад, но проектът бил изготвен от предишното ръководство и нямало как да бъде спасен. Документите обаче са категорични - „Христо Ботев“ ще бъде ремонтиран, без да се нуждае от това, по волята на сегашния кметски екип, който трябва да поеме отговорност за скандалното решение.
Сега може би е времето, когато ще проличи дали има гражданско общество във Враца, което да спаси своя площад, или това очевадно грешно решение ще бъде реализирано. Дали пък съзнанието на врачани не е толкова разбито, колкото гаровия площад?
Следващите общински избори чукат на вратата и е редно всеки гласоподавател да започне да изгражда своята позиция на кого ще даде своя глас. Или както е традицията във Враца - срещу кого ще гласува…
15.10.2018, 08:24 часа
10834 5
Коментари

Анчо

15.10.2018, 19:11 часа
Бутайте го тоя олигофрен с брат измамник и крадец. Търкаш ли билети, като брат си бе, олигофрен с купена диплома от ЮЗ-то? Тапунгер, Турчето ще те закопа с тоа площад, ей, тъп гъз насран.

adi

15.10.2018, 16:52 часа
не забравяйте че кмета е от ГЕРБ а там са най големите бандити

Гошо

15.10.2018, 10:13 часа
Изборите чукат на вратата, а аз май ще чукам кмета о йес

GU

15.10.2018, 09:07 часа
КУР ЗА КМЕТА, ОЛЕ!

АРИ

15.10.2018, 08:45 часа
ЦЕНТРАЛНИЯ ГАРОВ ПЛОЩАД - ЕЙЙЙЙЙЙ....ГОЛЕМ ПЛОЩАД-ГОЛЕМА РАБОТА-ГОЛЕМА НУЖДА! ДЕ ЧЕ Е ПЛОЩАД "КОНКОРД" !!! АМИ ПРАВИЛНО Е ВКЛЮЧЕН ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД! И НА ГАРОВИЯ ЩЕ МУ ДОЙДЕ РЕДА...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha