Местят учениците от две училища във Видин

Местят учениците от две училища във Видин „Сигурността на учениците от ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“ е водещ мотив при преместването им по време на ремонта на двете сгради“ – това каза днес кметът на Видин Огнян Ценков. Изявлението бе направено по повод оживения дебат, който се проведе днес на извънредното заседание на общинския съвет в града. Общинските съветници трябваше да гласуват предложение относно преместването на учениците от двете училища, заради старта на строително-ремонтните дейности в рамките на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.Община Видин
Внесеното предложение, което впоследствие бе прието, предвижда учениците от V-XI клас на ППМГ "Екзарх Антим I“ да провеждат учебните занятия в ОУ „Любен Каравелов“, а от XII клас - в  ОУ „Св. Климент Охридски”; тези от VIII–XII клас на СУ "Цар Симеон Велики“ - в ОУ “Отец Паисий“, а учениците от начален и прогимназиален етап на същото учебно заведение да бъдат преместени в северното крило, като с оглед безопасността на всички се осигури пълно изолиране на южното крило на сградата за времето на извършваните строително-монтажни работи, съгласувано с изпълнителя. Подготовката по преместването на учениците, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал трябва да приключи в срок до 21 октомври 2018 г. включително.
„Всичко това предизвика дискусии в групата на „Единни за промяна“, които аз считам, че не са основателни. Тези значими проекти са извървели своя път, те са изстрадани от видинчани и най-вече от ръководствата на училищата, от родителите на децата, които учат там. Ще има известни неудобства, защото в случая дейностите не могат да се извършват едновременно с учебния процес. Те включват освен изграждането на физкултурни салони, също и цялостни строителни работи вътре в самите сгради, както и оформяне на околното пространство“ – каза Огнян Ценков. Той обясни, че решенията за преместването на учащите се вземат от ръководствата на училищата, в диалог с училищните настоятелства и обществените съвети, при провеждане на родителски срещи и подчерта, че водещия мотив е осигуряването на безопасността и здравето на децата.
„За това, което беше изтъкнато във връзка с провеждането на тръжните процедури обясних, че процесът е започнал още през 2011 г. Извървени са всички стъпки, за да се стигне в крайна сметка до това подобряване на образователната инфраструктура. В никакъв случай не мога да приема подобни обяснения, които представят нещата в негативна светлина, внасят напрежение и изопачават всичко хубаво, което ние успяваме да осъществим с много труд. Удовлетворен съм, че нашите съграждани забелязват усилията и резултатите от постигнатото за тези близо три години през настоящия мандат от мен, от моя екип и цялата общинска администрация“ – коментира кметът. Той допълни, че направеното вече дава своите плодове и сред най-важните успехи е финансовото стабилизиране на Общината. 
12.10.2018, 15:57 часа
1309 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha