Съветникът Лазар Влайков обжалва присъдата си за смъртта на ресторантьор

Съветникът Лазар Влайков обжалва присъдата си за смъртта на ресторантьор Общинският съветник от град Септември Лазар Влайков обжалва наложената му присъда от три години и четири месеца лишаване от свобода за смъртта на ресторантьора от село Виноградец Наско Тонкев. Той бе прострелян с личното оръжие на Влайков на 31 август миналата година и загина на място.
Първото заседание в Окръжния съд е днес от 10,15 часа. Двама съдии ще разгледат отново казуса – председател е Ивета Парпулова, а докладчик - Веселин Петричев, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. 
Лазар Влайков е обвинен, че е държал пистолет „Глок 21“ и 45 патрона за него, без да е взел необходимите мерки за сигурност. Затова оръжието е попаднало в ръцете на 6-годишно дете и е прострелян смъртоносно човек – 47-годишният Наско Тонкев.
На 30 май тази година състав на Районния съд в Пазарджик с председател Стела Михайлова наложи на съветника ефективно наказание от три години и четири месеца при първоначален общ режим, както и да плати разноските по процеса в размер на 7000 лева.
Делото протече по съкратеното следствие и изненадващо приключи само с едно заседание. Влайков призна вината си, не бяха разпитвани свидетели, нито бяха четени показанията им. Така поисканата от прокурор Светозар Чераджийски присъда от шест години бе редуцирана с една трета до четири години. Магистратите определиха пет години, а след намаляването присъдата остана три години и четири месеца.
Трагедията се разигра на 31 август 2017 година, когато семейството на Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в село Виноградец, собственост на Наско Тонкев. Съветникът отишъл с новия си пистолет. В разгара на празненството други гости стреляли с газово оръжие. Влайков решил да се похвали с пистолета си. Заредил го и гръмнал във въздуха, после започнал да го показва на други гости, които също стреляли с него. Повикал Тонкев, за да му покаже оръжието. Ресторантьорът също произвел няколко изстрела във въздуха.
Тогава 6-годишният рожденик също проявил интерес към пистолета. Неизвестно как той се озовал в ръцете на момчето, което произвело изстрел и улучило Тонкев.
 Куршумът попаднал в горната лява мишница на ресторантьора, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертиза причината за смъртта са вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата.
Разразилият се след трагедията скандал принуди Влайков да подаде оставка като председател на Общинския съвет. Беше изключен и от редиците на ГЕРБ с решение на националното ръководство на партията. Запази обаче мястото си като съветник в градския парламент.
15.10.2018, 09:33 часа
957 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha