Цената на петрола рязко се повиши

Цената на петрола рязко се повиши Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник, тъй като геополитическото напрежение по оста САЩ - Саудитска Арабия около изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги провокира нови притеснения относно доставките на суров петрол в глобален план.
Подкрепа за растящите черното злато оказаха и данни, според които Южна Корея не е внесла през септември никакъв петрол от Иран за пръв път от шест години насам, като това е факт преди влизането в сила на санкциите на Вашингтон спрямо Техеран от 4 ноември.
Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември се повишават с 0,9% към 81,15 долара за барел, но след като при старта а днешната търговия нараснаха за кратко към 81,92 долара за барел. Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол пък поскъпват с 0,55% към 71,75 долара за барел, но след първоначален ръст към 72,70 долара, съобщава БНР.
Трябва обаче да се има предвид, че през миналата седмица петролните фючърси се понижиха с цели между 4,4% и 4,0%. Това рязък спад се дължеше до голяма степен на агресивните разпродажби на акции на глобалните фондови борси, провокирано от най-драматичния спад на Уолстрийт от месец март насам. Последвалото поскъпване на петрола в началото на днешната търговия пък се дължеше на сигнали за ескалиране на напрежението между САЩ и Саудитска Арабия.
В свое неделно интервю президентът Доналд Тръмп заплаши с "тежко наказание", ако разследването установи, че Кралството е замесено по някакъв начин в изчезването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който за последен път беше забелязан да влизал в консулството на Саидутска Арабия в Истанбул на 2-ри октомври.
От друга страна, Рияд обеща още по-силни ответни мерки срещу каквито и да било действия на Вашингтон, като добави, че близкоизточната държава "играе ефективна и активна роля в световната икономика". В допълнение, генералният мениджър на саудитския държавен телевизионен канал "Ал Арабия" - Турки Алдакхил предупреди в неделя, че ако САЩ наложат каквито и да било санкции върху Риад, това може да доведе до рязко поскъпване на петролна към 100 или 200 долара за барел, или дори към двойно по-високи нива (към 400 $ за барел?). Кралството също така може да спре да купува американско въоръжение и да намали инвестициите си в САЩ.
Тези заплахи вероятно ще се окажат сериозен тест за администрацията на Белия дом с оглед на факта, че в последно време Доналд Тръмп оказва натиск върху Саудитска Арабия да увеличи петролните доставки, за да компенсира евентуалния недостиг във връзка с предстоящите санкции на САЩ спрямо иранския петрол износ.
В същото време нараства международната реакция срещу Риад във връзка с изчезналия журналист нараства, като председателят на Ford Motor Co. - Бил Форд и главният изпълнителен директор на банката JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън се превърнаха в последните големи имена, които решиха да отменят участието си на голяма инвестиционен форум в в Саудитска Арабия.
Текущото поскъпване на петрола обаче изглежда ограничено с оглед на опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж. През миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-слабо от очакваното търсене на петрол в световен мащаб, визирайки потенциалните негативни ефекти от търговския спор между САЩ и Китай. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също понижи прогнозата си за растежа на световното потребление на петрол през тази и следващата година, като в същото време отчете нарастване на добивите в картела и в Русия. Това може да компенсира част от продължаващия спад на иранските добиви преди въвеждането на санкциите на САЩ по отношение на износа на петрол от Техеран.
15.10.2018, 11:49 часа
547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha