Нидал Алгафари ще представи творчеството си в Хайредин

Нидал Алгафари ще представи творчеството си в Хайредин На 17.10.2018 г. от 11 часа в село Хайредин, в заседателната зала на общинския съвет /над банка ДСК/ Нидал Алгафари ще представи своето творчество.
Книгите на писателя са написани след продължително издирване на факти за българската история, култура и бит през 18 век. Положен е всеотдаен труд, за да може събраната информация да достигне да читателя. 
Всъщност, историята на написването на книгите е тръгнала от едно домашно, което е трябвало да напише неговата дъщеря на тема „ Защо съм горда, че съм българка”. В стремежа си да помогне на детето си, той започва да се рови в историята. В един момент стига до идеята да направи филм и пише сценарий, но осъзнава, че проекта е огромен и невъзможен за реализиране. Алгафари описва всичко в книги. 
Вплетена в различни човешки съдби, писателят е поднесъл на читателя богата информация за начина, по който са живели българските християни и българските мюсюлмани по онова време. Много подробно са описани различните вярвания и обичаи. Лазаруване, калушарство, нестинарство, Спасовден и други празници са умело  пресъздадени чрез героите в първата книга „Боже, защо Господ лъже“. Действието на романа се развива във време, когато предразсъдъците, основани на „божии“ заповеди, определят живота на хората. В романа се пресичат съдбите на героите Божидар, Стоян, Богомил, Ангелина, Калина и Цвета и на още около четиридесет други живи, цветни, ярки и запомнящи се образи. Това е роман, събрал в едно много истории, любовни и житейски. 
Страниците на книгата обаче се оказват недостатъчни, за да може писателят да разкаже всичко за любовта като висше проявление на божията благодат, и сюжетът продължава във втора книга. „Аллах, милост нямаш ли?“ представя любовта извън верските традиции и ограничения. В беда и щастие събират молитвите си мюсюлманите, християните, евреите, а любовта изправя героите пред нови и различни изпитания. Подтиква ги към действия, непривични за времето си, като невеста да избяга от съпруга си с мъж, пленил сърцето ѝ. Без значение е каква е вярата ти, дали си християнин, мюсюлманин, евреин и прочие, от значение е само и единствено тя – любовта между божествените души. Тук е описан и разказът за исторически познатия Емин ага и циганката Алгара – пълна с обрати и невероятни стечения на обстоятелства. Алгара, влюбила се страстно в момък, прилага любовна магия, за да спечели сърцето му. И тук в сюжета са вплетени традиционни обичаи от онова време – кушиите на Тодоровден, честването на Курбан Байрам. 
Но се оказва, че писателят все още не е готов да остави своите герои. Третата книга носи заглавието „Любиш ли, ти бог си!”. Тук героите търсят любовта и след много изпитания и дори чудеса я намират. Тук е описано и село Долян, за което малко се знае сега, но тогава в него и околностите му се провеждал един от най-големите панаири в султанството. 
Нидал Алгафари завършва историите си в четвърта книга, наречена „Орисани да избираме”, в която продължава не само сюжетната линия, а и увлекателния и стил на автора.
 
15.10.2018, 14:24 часа
766 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha