Оправдаха възрастен мъж, застрелял крадец в лозето си

Оправдаха възрастен мъж, застрелял крадец в лозето си Окръжният съд в Русе призна днес за невинен 70-годишния Петко И., който преди повече от година простреля с пушка и уби 58-годишен крадец. Възрастният мъж получи условна присъда за незаконно притежание на оръжие.
В ранния следобед на 31 август 2017 г. Петко И. отишъл до лозето си край град Бяла, област Русе. Там заварил двама мъже да берат грозде и да го товарят в автомобил. Единият от крадците тръгнал срещу него. Тогава Петко И. извадил от колата си пушка и почти от упор го прострелял. Веднага откарал ранения в болницата, но той починал. След това се предал в полицията.
По време на делото стана ясно, че двамата крадци са криминално проявени и осъждани за различни престъпления. Според прокуратурата няма данни, че крадецът е нападнал възрастния мъж. От там поискаха Петко И. да бъде осъден на общо пет години затвор - за умишлено убийство и незаконно притежание на оръжие.
Съдът оневини мъжа по първата част. За незаконно притежание на оръжие му даде условна присъда от две години затвор с три години изпитателен срок.
"На този етап съм доволен от присъдата. Съдът прие, че той е действал в условията на неизбежна отбрана", заяви Людмил Павлов - адвокат на Петко И.
Според него присъдата ще послужи като ясен сигнал, че никой не може да влиза без разрешение в чужд дом или имот.
Павлов коментира и второто обвинение. Петко И. притежавал огнестрелно оръжие без съответното разрешение, но бил много спорен моментът дали пушката е подлежала на регистрация - не се изисква разрешително за притежание за оръжия, произведени преди 1900 година. Павлов казва, че според съдебния експерт пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г., но моделът бил отпреди 1900 г. - френско-белгийски образец, като точната дата не може да се установи.
Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.
15.10.2018, 15:46 часа
2108 1
Коментари

и аз

15.10.2018, 19:40 часа
повече такива присъди и ще настъпи ред!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha