Хората с големи семейства са по-здрави

Хората с големи семейства са по-здрави Многодетните семейства са по-малко предразположени към онкологични заболявания. Това заявиха учените от медицинското училище в Аделаида и Цюрихския университет, съобщава БГНЕС.
Експертите твърдят, че в едно голямо семейство хората са по-малко склонни да се разболяват от определени видове онкологични заболявания. Сред децата и родителите, както и други роднини, живеещи в голямо семейство, е регистрирана по-ниска честота на заболяване от рак на пикочния мехур, белия дроб, мозъка, стомаха, яйчниците и меланома.
"Данните от изследването показват, че защитният ефект от размера на семейството върху появата на рак засяга повече мъжете, отколкото жените", се казва в доклада на експертите.
Според тях "защитният ефект" е характерен за много видове ракови заболявания, които не са свързани с репродуктивната функция. В същото време, както казват учените, колкото по-малко е семейството, толкова по-голям е рискът от рак.
"Тези взаимоотношения зависят от възрастта, нивото на доходите и урбанизацията", заяви проф. Масиеж Хенеберг.
Авторите на изследването предполагат, че в някои случаи семейният живот предизвиква стрес, но създава специална емоционална среда. Това има положителен ефект върху резистентността към всяко заболяване. 
16.10.2018, 13:47 часа
681 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha