В Козлодуй обсъдиха предварителния общ устройствен план на общината

В Козлодуй обсъдиха предварителния общ устройствен план на общината На 12.10.2018 год., от 11.00 и от 17.00 часа в сградата на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев - 1879“, Козлодуй се проведоха две срещи-обсъждания на Предварителния проект на ОУПО Козлодуй с предвижданията как да се развива общината и нейната територия. 
Общият устройствен план на община (ОУПО) Козлодуй е документът, с който се определя пространственото развитие на общината в следващите 20 години. Изготвя се в две фази – Предварителен и Окончателен проект.
В следващия месец, граждани, фирми, организации и всеки заинтересуван, може да се запознае с проекта и да изрази в писмена форма свое мнение или предложение по него.
Проектът е изложен в сградата на общината, Дирекция "Устройство на територията, строителство и икономически дейности". При необходимост от съдействие, можете да се обръщате към г-жа Петя Гечева, Главен специалист "Устройствено планиране, кадастър, регулация".
След провеждането на съгласувателни процедури с институции, експлоатационни дружества и общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ), ще бъде изготвен Окончателния проект на ОУПО (на базата на Предварителния проект с отразени становища от съгласувателни процедури и решения на ОЕСУТ), който след приемане от Общинския съвет ще влезе в сила.
Обобщените изводи от анализа на ОУПО са, че община Козлодуй е периферна и гранична община, попадаща в най-слабо развития район на страната. Демографските условия са сходни със средните за страната. Голямото предимство на общината е наличието на АЕЦ „Козлодуй” на територията й, която осигурява привлекателни работни места и привлича население.
Същественото за територията на Общината е, че 77% от нея е земеделска, а 65% попада в границите на защитени зони. Сериозен недостатък е неизползваният потенциал на река Дунав.
Функциите обитаване, здравеопазване, образование и култура са на добро ниво като брой на обектите, покритие на населението и качеството. Броят на обектите на недвижимото културно наследство не е голям, но има такива от национално значение, които имат потенциал, но той не се използва пълноценно.
Техническата инфраструктура също е на добро ниво като степен на изграденост, покритие на населението и неговите нужди.
Отдихът и туризмът не са достатъчно развити с оглед на потенциала за това – наличието на река Дунав, културно-исторически обекти и събития, природни дадености.
Предварителният проект на ОУПО Козлодуй предвижда нови територии за жилищни и производствено-складови дейности около всички населени места в общината. Отбелязан е теренът за площадка на нов атомен реактор. Предвидена е нова територия за вилен отдих при язовир Аспарухов вал. Предвидени са терени за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в селата от Общината и за разширението на гробищните паркове. Западно от сегашния пристан на Кораба „Радецки“ се предвижда изграждането на пристанище за круизни кораби.
В град Козлодуй, освен нови територии за жилищни нужди и производствено-складови дейности, се предвижда отварянето на Града към реката. Нова пешеходна ос ще свърза центъра на Града при Кметството с реката, като по нея се предвиждат обществено-обслужващи дейности. На реката се предвижда изграждането на пристан за водни колела и малки лодки.
При пространственото разполагане на предвижданията са съобразени редица фактори, ограничаващи възможностите за промяна на предназначението на териториите спрямо сегашното им.
 
16.10.2018, 15:23 часа
1112 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha