Внимание: Вижте кои зарази мъчат врачани

Внимание: Вижте кои зарази мъчат врачани За изминалата седмица четирима жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
Регистрирани са два случая на туберкулоза. Един врачанин пък се е заразил с хепатит Ц, а друг е пипнал варицела.
Здравните експерти припомнят, че туберкулозата е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т.е. всичко, което срива защитата на организма.
Хепатит Ц е инфекция, която засяга главно черния дроб. Тя често протича без симптоми, но може да стане хронична и да доведе до образуване на нефункционална тъкан, наподобяваща белег, по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза.
Варицелата пък е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася се по въздушно-капков път.
Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица 
са 8 случая.
 
17.10.2018, 08:25 часа
1221 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha