Проучване: 55% от българите са на мнение, че принадлежността към ЕС е "нещо добро"

Проучване: 55% от българите са на мнение, че принадлежността към ЕС е "нещо добро" Над половината българи (55 на сто) са на мнение, че принадлежността към ЕС е "нещо добро", показва проучване, разпространено от Европейския парламент.
За сравнение същото мнение споделят 62 на сто от останалите европейци. Според 11 на сто от хората в ЕС и 10 на сто от българските участници в допитването членството в ЕС е "нещо лошо". Всеки четвърти гражданин на ЕС и всеки трети българин оценява членството в ЕС като "нещо нито добро, нито лошо".
Общо 60 на сто от българите и 68 на сто от останалите в ЕС намират, че държавата им е спечелила от принадлежността си към ЕС. На обратното мнение са 24 на сто от отговорилите. Онези, които нямат мнение, са 8 на сто в ЕС и 16 процента у нас.
Със седем на сто, до 59 процента, нараства за година броят на българите, според които ЕС дава нови възможности за работа и това е най-силно изтъкваното предимство. На следващите места се отбелязват възможностите за международно сътрудничество, за растеж на икономиката, стандартът на живот.
Данните показват, че 48 на сто от хората в ЕС и 42 на сто от българските граждани намират, че гласът им се зачита. С около 1-2 процента повече са гласовете на обратното мнение. Близо половината от българите (48 на сто) и останалите европейци (49 на сто) са удовлетворени от европейската демокрация. Неудовлетворените в България са 29 на сто, а в ЕС - 40 на сто.
Общо 58 на сто от хората в ЕС са удовлетворени от демокрацията в собствената им страна, докато в България такъв отговор дават 36 на сто от участниците в допитването. Общо 27 на сто в ЕС и 29 на сто от хората в България изразяват склонност да проявят доверие към партиите. Недоверие изразяват 68 на сто от гласовете в ЕС и 59 на сто от българските граждани.
Близо половината от българските участници (46 на сто) са изразили очакване ЕП да защитава повече съпричастността в ЕС, докато сред останалите отговорили това мнение споделят 30 процента. В ЕС най-често (46 на сто) на въпроса какво очакват от евродепутатите хората са посочили защитата на човешките права по света. На второ място те поставят равенството между жените и мъжете (40 на сто в ЕС и 25 на сто в България), на трето е свободата на словото с 38 на сто в ЕС и 23 на сто у нас.
Над половината български участници (57 на сто) и 47 на сто от останалите в ЕС заявяват, че не се чувстват заинтересовани от следващите избори за ЕП догодина. Според мнозинството българи (59 на сто) предизборната кампания трябва да засегне въпросите за икономиката и нейния растеж, на второ място - миграцията, а на трето - социалната защита на гражданите. 
17.10.2018, 12:58 часа
658 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha