8 неща, които трябва да знаете, ако искате да имате здрав черен дроб

8 неща, които трябва да знаете, ако искате да имате здрав черен дроб Един от най-важните органи в нашето тяло е черният дроб. В него се извършват стотици жизненоважни функции. В този ред на мисли, за да сме ние здрави, този орган трябва да е в добро състояние.
В днешното забързано ежедневие обаче тази задача не е толкова лесна. Често не си даваме сметка колко много всъщност го натоварваме. Трябва да имаме предвид, че черният дроб не е вечен, колкото и да е способен сам да регенерира клетките си. Ако не се грижим подобаващо за него всеки ден, повишаваме риска от чернодробни заболявания, които със сигурност не искаме да предизвикаме.
Предлагаме ви да се запознаете с няколко ежедневните навици. Някои от тях трябва да изоставите, а други да придобиете, за да имате по-здрав и добре работещ черен дроб.
Цигарите
Пушенето уврежда не само белия дроб, но и черния. Кръвта се насища с химикали, а това повишава риска от много заболявания, включително преждевременна смърт. Черният дроб филтрира кръвта и тези химикали затрудняват сериозно работата му.
Лук и чесън
Тези зеленчуци съдържат големи количества сяра, а тя активизира секрецията на чернодробни ензими и подпомага детоксикацията на организма и черния дроб. Научете се да ги ядете, въпреки миризмата.
Забравете или намалете алкохола
Дори една-две чаши алкохол, но всеки ден, може да ви навреди. Още повече, че без значение дали той е концентриран или не, това затруднява работата на черния дроб и съответно води до неговото увреждане.
Внимавайте с лекарствата
Ако ви боли глава или страдате от неразположение, предменструален синдром или друго моментно състояние, което налага употребата на болкоуспокояващи, опитайте да не посягате веднага към химията, а се доверете първо на натурални обезболяващи. Всички лекарства, които взимаме безразборно без рецепта натоварват черния дроб и допринасят за неговото увреждане в бъдеще.
Полезни мазнини
Полезните мазнини, съдържащи се в рибата, нетлъстото месо, яйцата, авокадото, бобовите растения, ядките, зехтина трябва да бъдат приоритет. Преработените, рафинирани трансмазнини са забранени, ако искате да запазите черния си дроб здрав, а и не само него.
Лимони
Тези плодове алкализират средата в тялото и това помага на черния дроб да работи по-добре и да детоксикира организма. Ако се притеснявате от агресивната лимонена киселина, опитайте да пиете вода с лимон всяка сутрин. И това е от значение за черния дроб, метаболизма, храносмилането.
Заменете захарта
Без значение кой здравословен заместител на захарта ще изберете, трябва да знаете, че сте на прав път. Злоупотребата със захарта товари не само панкреаса и обработката на глюкозата в кръвта, но и черния дроб. Може да се стигне и до чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), и  макар че се счита, че се предизвиква предимно от прекомерна консумация на наситени и вредни мазнини, захарта също допринася за това състояние.
Куркума
Тя има противовъзпалителни свойства, които помагат на черния дроб да се справи с възпаленията в клетките си, да неутрализира мастните натрупвания, да ускори метаболизма, детоксикацията и прочистването на този важен орган и цялото тяло.
21.10.2018, 16:13 часа
2614 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha