Имало ли е жена папа в историята, която църквата отрича

Имало ли е жена папа в историята, която църквата отрича Католическата църква години наред отрича съществуването на папеса Йоана, но анализ на сребърни монети сочи обратното.
Екип от австралийски учени е изследвал сребърни монети, за които се смята, че крият доказателство за съществуването на папеса Йоана – първата и единствена жена-папа, за която се говори в историята.
Всички папи след Свети Петър са били мъже.
Легендата обаче гласи, че един от тях – Йоан Англик, начело на Римокатоличестката църква в периода 855-858 г., всъщност е бил жена, преоблечена като мъж – папеса Йоана.
Историята ѝ става известна от хрониката от ХIII в. на монаха-доминиканец - Мартин Опавски. В „Хроника на папи и императори“ той разказва, че Йоан Англик, роден в Майнц, е бил папа за 2 години, 7 месеца и 4 дни.
За него се е твърдяло, че е бил жена, отведена като момиче в Атина и преоблечена в мъжки дрехи от нейния любовник. Там тя станала изкусна в различни науки, където нямала равна и по-късно в Рим, изучила хуманитарните науки и имала велики учени сред своите студенти и слушатели. Славата ѝ се разнесла из Рим и била избрана за папа.
Забременяла от своя любовник и поради незнание кога да очаква раждането на бебето си, родила по време на процесия от „Св. Петър“ до Латерана, в тясна улица между Колизея и църквата „Св. Климент“.
Според разказите тя умира веднага след раждането. За причина за смъртта ѝ се смята или убийство, или усложнения от раждането.
Католическата църква обаче отхвърля тази история като твърди, че жената, родила по време на процесията, е била племенницата на Урбан VIII, а папа Йоан и папеса Йоана изобщо не са съществували.
Анализът на сребърните монети обаче сочи друго.
„В началото аз също вярвах, че историята на папа Йоан Англик е по-скоро измислица, но след като направих по-задълбочено проучване, вероятността, зад историята да се крие истина, нарасна“, казва археологът автор на изследването Майкъл Хабихт пред „Лайв Сайънс“.
Според Хабихт сребърните монети, които е изследвал, имат върху себе си символ, който подкрепя съществуването на папеса Йоана.
От едната страна на монетите, използвани в Западна Европа през Средновековието, е изписано името на императора на франките, а от другата - монограмът на папата.
Археолозите откриват, че върху някои от монетите монограмът е на папа Йоан VIII, но върху други той се различава и най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англик.
Този анализ не потвърждава съществуването на папесата, но дава повод историята за съществуването ѝ да се счита за поне една идея по-достоверна.
21.10.2018, 16:27 часа
1267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha