Депутатите единодушно приеха закона за хората с увреждания на първо четене

Депутатите единодушно приеха закона за хората с увреждания на първо четене Единодушно със 174 гласа “за” без “против”и “въздържали се” депутатите приеха законопроекта за хората с увреждания на първо четене.
Законопроектът, както и този за социалната помощ, бяха изготвени след надигналото се обществено недоволство с искане за реформи в социалната система. Двата законопроекта влязоха “в пакет” за гласуване в Народното събрание, като този за личната помощ предстои да бъде гласуван по-късно днес.
С новите промени от 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, чийто размер ще се определя в зависимост от линията на бедността. Освен това се въвежда и нова индивидуална оценка за хората с увреждания, която ще отразява потребностите на всеки един спрямо неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности. Така с нея ще се определя видът на необходимата подкрепа, която той трябва да получи.
Индивидуалната оценка пък ще се изготвя от нова структура към Министерски съвет - Държавна агенция за хората с увреждания, която ще започне работа от 1 януари 2021 г.
26.10.2018, 12:18 часа
1457 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha