Здравното министерство с нов удар за врачани, този път посегна на Кожния център

Здравното министерство с нов удар за врачани, този път посегна на Кожния център Министерството на здравеопазването удари за пореден път хората, живеещи в най-бедния регион на България, научи агенция BulNews. Този път под прицел се оказа Центърът за кожно-венерически заболявания във Враца. Легловата лу база бе орязана и остана само с 5 места.
Това стана факт с утвърждаването на националната здравна карта, според която за област Враца са необходими 15 легла за активно лечение на кожни и венерически болести. 10 от тях са разпределени за врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев“, а на кожния център е поставен лимит от 5 легла.
След като врачанските общински съветници разбрали за орязаната леглова база в кожния център, те решили да изпратят на министър Кирил Ананиев специално обръщение, с което показват несъгласието си с утвърдената здравна карта. Днес обръщението, което е по предложение на зам.-председателя на общинския съвет Владимир Христов, трябва да се гласува на редовното заседание на местния парламент.
Местните сенатори са посочили, че оцеляването на това лечебно заведение, чийто капитал е 100% собственост на община Враца, е от голямо значение не само за Северозапада, но и за Софийска и Благоевградска област. Според тях поставеният лимит от 15 легла за активно лечение на кожни и венерически болести и лимитът от 5 легла за кожния център по утвърдената национална здравна карта лишава пациентите от правото им на избор на лечебно заведение за болнична помощ.
„Според Закона за здравното осигуряване се гарантира свободен достъп до медицинска помощ, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с НЗОК. След подписване на договор за дейности по клинични пътеки през май 2018 между „ЦКВЗ – Враца” ЕООД и НЗОК, реално има изкуствено разпределение на утвърдените по национална здравна карта легла. На „ЦКВЗ – Враца” ЕООД е поставен лимит от 5 легла, а на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца – 10 легла, което нарушава принципа на равнопоставеност на изпълнителите на медицинска помощ при сключване на договори за НЗОК“, посочват в обръщението местните съветници.
Те припомнят, че всички центрове за кожни и венерически болести в страната са с 10 легла, а пет са крайно недостатъчни, тъй като всички стационарно лекувани пациенти са със спешни състояния. Орязването на леглата налага връщане и разкарване на здравно-осигурени, нуждаещи се пациенти и пренасочването им към други лечебни заведения.
В „ЦКВЗ – Враца” ЕООД се лекуват пациенти не само от област Враца, а и от областите Монтана, Видин, Благоевград, София област и София град. В момента на диспансерен учет в кожното се водят 494 човека, като през 2017 година са извършени 12 832 амбулаторни прегледа, а до септември тази година 9 343 амбулаторни прегледа.
 
30.10.2018, 08:40 часа
5495 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha