Нинова: ГЕРБ да понесе заедно с ОП отговорност за скандала с БГ паспортите

Нинова: ГЕРБ да понесе заедно с ОП отговорност за скандала с БГ паспортите И ГЕРБ да понесе отговорност заедно с Обединени патриоти за скандала с БГ паспортите. За това настоя на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя за пръв път коментира скандала с ареста на председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, който бе задържан вчера.
"Ще повярваме на намерението на правителството да се бори с корупцията, когато и големият партньор в коалицията си понесе отговорността за ДАБЧ!", отсече Корнелия Нинова.
Който е нарушавал законите, трябва да носи отговорност, каза тя по повод на арестувания шеф на Агенцията за българите в чужбина. Но попита защо сега, след като всичко се е знаело отдавна, а френски медии са описали подробно корупцията при даването на БГ паспорти още през лятото. 
Защо сега, попита отново тя. И припомни, че отдавна се твърди, че ВМРО има връзка с това. Тя припомни и случая в предишното правителство на Борисов, когато Петър Москов и реформаторите са били "хвърлени на кучетата". Но едва, след като от ГЕРБ са се почувствали застрашени.
„Не ви ли прилича това на същата ситуация. Когато види заплаха за правителството – хвърля отговорността върху малкия партньор, въпреки че години наред в съучастие с малкия си партньор провеждат една и съща политика“, бе изводът на Нинова.
„Чак днес г-жа Цачева, министър на правосъдието, се сеща да говори за промени в закона. Отново законът е виновен“, изтъкна лидерът на БСП.
Нинова попита къде са били министрите на вътрешните работи, къде са били от ДАНС. „Това е пример за модела на Прехода, когато всички заедно в задкулисие постъпват по този начин, но когато нещата започнат да се разкриват - ГЕРБ веднага си изчистват образа и ето патриотите са виновни. Не, не - вие управлявате заедно и заедно сте имали информация за тези процеси, затова трябва да носите и отговорността заедно“, бе изводът на Корнелия Нинова.
В началото на пресконференцията Нинова коментира проекта на управляващите за бюджет'2019. 
Бюджетът е с едната ръка взел, с другата - дал, го охарактеризира тя.
Взимат от хората от данъци и акцизи, за да представят това като социална политика, изтъкна тя.
Лидерът на БСП отговаря на призива на премиера Бойко Борисов да се говори в цифри. И изреди поскъпването на водата в редица региони, повишаването на цената на хляба и др.
Хвалбите за най-социалния бюджет на прехода не отговарят на истината. Това е политика на кърпене на парче, на замазване на дупки, бе изводът на Нинова.
Корнелия Нинова изтъкна, че се увеличава данъчна осигурителна тежест за всеки българин, от което се очаква в хазната да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. „Т.е. взима от хората, за да представят същите средства като една много сериозна политика“, каза още веднъж Нинова. 
И припомни: „През 2018 г. в София водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, в Бургас с 9% и в Монтана с почти 7%. Вследствие на това официално поскъпнаха цените на ВиК услугите със 7%. Освен тях поскъпнаха пощенските и хотелските услуги.“
Лидерът на БСП добави, че са поскъпнали и горивата, което е довело до увеличаване цените на транспорта. По думите ѝ от началото на юли КЕВР е повишила цената на природния газ, на парното, на електричеството. „В резултат на това – увеличение при храните“, каза Нинова.
Тя обясни, че левицата внася своя алтернативен бюджет в деловодството на парламента. А в понеделник червените организират кръгла маса - обществено обсъждане по тях.
30.10.2018, 15:13 часа
1205 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha