Уникална изложба откриха в Младежки дом – Враца /снимки/

Уникална изложба откриха в Младежки дом – Враца /снимки/ Уникална изложба „Бяла лястовица“ от снощи краси Младежкия дом във Враца, видя репортер на агенция BulNews. Експозицията е закономерен завършек преди кулминацията на 50-тата годишнина от създаването на Младежкия дом, сподели директорът Георги Врабчев.
Забележителните творби са на пернишки деца от школата по приложно изкуство в Обединения детски комплекс в града. Платната през годините са получили широко европейско признание и са показвани в редица изложбени зали по целия свят.
Произведенията са създадени от интегрирана група на младежи с и без увреждания под ръководството на арттерапевта Татяна Китанова. Те са били приети с овации в международния център „Морис Равел“ в Парижкото кметство, меката на художниците - Монмартър, световния енергиен гигант „Арева“, Българския културен институт в Берлин, в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел и много други.
Пернишката школа по приложно изкуство е основоположник на новаторска методика за арттерапия при деца с увреждания, неприлагана досега в Европа. Картините се рисуват колективно - от деца със специални образователни потребности и техни здрави връстници, като всеки влага свое виждане и индивидуалност. Инициативата започнала през 1999 г., когато в Перник се разкрива един от първите в страната дневни центрове за деца и младежи с интелектуални затруднения „Добро сърце“.
На откриването на изложбата във Враца присъства един от творците на уникалните платна - 16-годишната Ивайла Бързачка, която е ученичка на Татяна Китанова от 8 години. Младата авторка разказа, че картините, които участват в изложбата, носят много енергия в себе си, която впечатлява всеки който ги види.
По време на изложбата директорът на Младежкия дом Георги Врабчев сподели, че юбилея на културната институция върви към своя край и за него е радостно, че от Перник са се съгласили да направят изложбата.
„На такава достойна годишнина заслужава да присъства и една достойна изложба. Това беше закономерен завършек преди колуминацията. Тя ще даде усмивки и доброта на хората, за да живеят малко по-цветно“, каза Врабчев. 
През цялата година в Младежкия дом са имали много голяма посещаемост. Изяви по случай юбилея са изнесли редица стари самодейци, което поддържало духа през цялата година. Сега наближава и финалният концерт, където групите и съставите към Младежкия дом трябва да покажат най-доброто и да отбележат по достоен начин юбилея си.
 
31.10.2018, 10:22 часа
1900 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha