Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед

Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщиха от Касата.
„Преди това обаче комисия от касата ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“, поясни говорителят на касата Багряна Маркова пред "Монитор".
В Закона за здравето сега е казано, че лекарят е длъжен да извика пациента на такъв преглед, но не е ясно точно как ще става това. Това е и основната причина, поради която хората масово не се явяват. НЗОК ще следи прецизно дали хората се възползват от прегледите. Санкциите с пропуснато явяване също могат да бъдат увеличени. Сега за първо неявяване глобата е 50, а за второ 100 лева Тези суми са регламентирани също в Закона за здравето. Въпреки това по информация на касата към момента няма нито един санкциониран.
„Повечето от хората биха отишли на преглед, но не са наясно кога какво им се полага. Ако пък чуят мимоходом, скоро забравят, коментира председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева и допълни, че това се отнася за половината от здравноосигурените, най вече тези, които работят. Според Георгиева преди НЗОК да въведе каквито и да било санкции, трябва да проведе широкомащабна и продължителна кампания, за да са наясно хората с профилактичните прегледи, които им се осигуряват безплатно срещу техните осигуровки.
Като санкция за пропускането им може да послужи лишаването от едно направление за безплатен преглед. Този вариант е обсъждан в работната междуведомствена комисия „Обществено здравеопазване“ към Министерството на здравеопазването, която заедно с други четири работи по избистряне на новите здравноосигурителни модели, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, поясни Пенка Георгиева.
По данни на НЗОК близо една трета от здравноосигурените, което прави 38%, ходят при своя личен лекар само когато са болни и им е необходим болничен или искат направление за специалист. Същевременно касата не следи кой ходи на осигуряваните от нея профилактични прегледи и кой ги пропуска, както и не санкционира нито общопрактикуващите лекари, нито гражданите. Към момента тя само обработва информацията от ползваните профилактични прегледи колкото да плати на медиците, които са ги осъществили.
От Българския лекарски съюз коментираха, че бумащината, с която касата затрупва лекарите, често пъти отказва хората да чакат на опашка, за да си направят профилактичния преглед или да получат направление за него при специалист.
 
02.11.2018, 10:11 часа
1263 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha