Ученици твориха "В ателието на съвременния врачански будител“

Ученици твориха "В ателието на съвременния врачански будител“ Денят на народните будители се превърна в територия на творчеството за учениците от 12-ти клас на врачанските училища ППМГ „Акад. Иван Ценов“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Никола Войводов“, ПГТР и ПТГ „Никола Вапцаров“, участници в инициативата на ПП ГЕРБ – Враца „В ателието на съвременния врачански будител“.
Под умелото ръководство на директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца - Силвия Врачовска средношколците решаваха кръстословици и подреждаха в пъзели паметните слова на народните будители. 
Тихомир Машов – уредник в отдел „Музейни образователни програми”, с помощта на морзовата азбука, даде възможност на своя отбор да открие съкровищата в Регионален исторически музей – Враца. 
Магията на кукления театър и създаването на етюди с кукли представи пред своята група актьорът Емил Пеняшки от Драматично-куклен театър - Враца. 
Учителят по литература от ПЕГ “Йоан Екзарх“ Косьо Костадинов включи учениците в асоциативната игра с думи, производни на думата будител.
Представителят на Младежки дом – Враца –дизайнер Росица Стоянова работи с младите хора по създаването на художествени творби за България.
Творческата среща на учениците със съвременните врачански будители откри общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Враца – Малина Николова.
„Многоликата ни история е дала почва за раждането на просветители, духовници, учители, писатели, художници, актьори, дарители и самодейци във всеки етап на развитие. Краеведската ни история е запечатала на страницата на времето имената на Софроний Врачански, Христо Ботев, Никола Войводов, Димитраки Хаджитошев, Константин Огнянович, Козма Тричков, Кръстьо-Пишурка, Цвета Кръстенякова, Иванчо Младенов, Тодор Балабанов, Григория Найденов, Васил Кънчов, Христанчо Матов. Добре дошли в „В ателието на съвременния врачански будител”, инициатива, организирана от Политическа партия ГЕРБ, като политика за младите хора на Враца, които трябва да помнят, знаят и следват стъпките, да вървят в крачките на народните и съвременни будители“, подчерта в словото си Малина Николова.
След атрактивното представяне на дейностите в творческите ателиета и споделянето на преживяванията на учениците от съвместната работа с ръководителите на групите, представители на училищата получиха подаръци от ПП ГЕРБ – Враца – портрети на народни будители и книги на врачански автори за училищните библиотеки.
С признателност и уважение към дейността на личностите, олицетворяващи съвременния врачански будител, бяха връчени почетни плакети на Георги Ганецовски, Силвия Врачовска, Емил Пеняшки, Косьо Костадинов и Росица Стоянова.
„Това е висока оценка на нашите усилия, за нашия труд и за една скромна кауза да докажем значимостта на българското историческо наследство. Този приз е заслужен, както за мен, така и за всички колеги, за което Ви благодаря“, сподели при връчването Георги Ганецовски. 
„Благодаря за признанието! С всеки ден осъзнавам, че е необходимо не само да се събудим, но и да възродим онази невъобразима жажда за знание и  за самоосъзнаване“, заяви Емил Пеняшки.
„Днес получавам този приз и се надявам всеки един да осмисля деня със стойностни дела“, каза Косьо Костадинов. 
Художникът Росица Димитрова пожела инициативата да стане традиция.
Силвия Врачовска сподели преживяванията си по време на творческата дейност с учениците.
„Уважаеми съвременни врачански будители, за мен е чест да Ви връча почетни плакети, с които засвидетелствам своята и на моите колеги благодарност, затова, че променяте съвременна Враца със същия дух, с който Вашите предшественици са ни я оставили в наследство. Днес младите хора на нашия град, общувайки с Вас по интерактивен начин, споделиха преживявания и емоции, оставящи трайна следа от съприкосновението с работата на врачанските творци. Честит и благословен празник!“, пожела на участниците общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Враца.

 
02.11.2018, 11:43 часа
703 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha