Русия, Индия и Иран създават евтина алтернатива на Суецкия канал

Русия, Индия и Иран създават евтина алтернатива на Суецкия канал Русия, Индия и Иран през ноември ще обсъдят привеждането в експлоатация на международния транспортен коридор "Север-Юг", съобщава иранският ТВ канал Press TV, цитиран от РИА "Новости".
Отбелязва се, че дължината му ще бъде от 7,2 хил. километра.
В новият проект ще бъдат включени и железопътен, и воден транспорт. Товарите ще преминават от Индия в иранския град Бендер-Аббас на крайбрежието на Персийския залив, след това в Бендер-Ензели на крайбрежието на Каспийско море, откъдето по море ще отплават към Астрахан, а след това по ЖП линии към Европа.
Коридорът ще стане най-евтината и кратка алтернатива на Суецкия канал: времето и стойността на товарните превози ще се намалят с 30-40%. Например, ако сравним със Суецкия канал, то товарите от Мумбай в Москва по коридора "Север-Юг" ще се придвижват с 20 дни по-бързо. Освен това се планира за година по новия път да се транспортират по 20-30 млн. тона товари.
По-рано министърът на търговията и промишлеността на Индия Суреш Прабху заяви, че възможно най-скоро трябва да започне активното използване на новия коридор. Пробните доставки по пътя преминаха още през 2014 година.
04.11.2018, 13:29 часа
795 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha