БАБХ и свиневъдите нищят африканската чума

БАБХ и свиневъдите нищят африканската чума Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска чума по свинете и обществената значимост на този въпрос в началото на миналата седмица БАБХ изпрати покани към представителите на свиневъдния сектор за участие в работна група по темата.
Тя ще се проведе днес в сградата на Централно управление на БАБХ в София, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
В програмата на инициираната среща са включени въпроси с висок приоритет като епизоотичината ситуация в страната и ЕС, предприетите и бъдещи мерки за овладяване на заболяването и стратегията за превенция в България, планове за спешни действия, биосигурността в свиневъдните обекти, осъществяването на контрол и практиките в подобни случаи в други страни членки на ЕС и мерките на Европейската комисия.
Африканската чума по свинете е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Болестта предизвиква значителни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловните стопанства.
Мерките по отношение на заболяването са базирани изцяло на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация. Стратегиите за контрол в отделните държави целят ранно откриване на болестта и прилагане на стриктни мерки за контрол и биологична сигурност в обектите с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.
Към момента АЧС е констатирана в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгарияи, Латвия, Румъния.
06.11.2018, 12:28 часа
719 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha