Вижте какъв държавен план-прием на ученици подготвят за догодина във Врачанско

Вижте какъв държавен план-прием на ученици подготвят за догодина във Врачанско Днес в регионалното управление по образованието във Враца се проведе пресконференция, на която бе представен новият държавен план-прием след 7 клас за учебната 2019/2020 година, видя репортер на агенция BulNews. На срещата присъстваха областните управители на Враца и Монтана Малина Николова и Росен Белчев, шефката на образователното управление Галина Евденова, директорите на регионалните служби по заетостта във Враца и Монтана Маргарита Ангелова и Даниела Накова, директори на училища и представители на бизнеса. 
От презентацията на Галина Евденова стана ясно, че броят на учениците на територията на област Враца намалява, като за другата учебна година се очакват 1 422-ма ученици, които да сформират държавния план-прием. Така намаляват и паралелките, които ще се сформират в училищата, като в тези в община Хайредин се очаква да има само една паралелка след 7 клас. По две паралелки се предвиждат в училищата в Борован, Криводол, Мизия и Роман, а в Оряхово ще бъдат сформирани едва 3 паралелки. Пет паралелки се очаква да бъдат открити в Бяла Слатина и 6 в Мездра. Най-голям брой паралелки ще бъдат сформирани в училищата на териториите на община Козлодуй – 8 и община Враца - 27 паралелки. Максималният брой паралелки, които могат да бъдат сформирани в областта за учебната 2019/2020 година след 7 клас са 62 броя. 
Колко точно и какви ще бъдат професионалните и профилираните паралелки ще стане ясно в началото на другата година, но още от сега Николова и Евденова дадоха да се разбере, че няма да допуснат директорите да определят броя на необходимите им паралелки и тяхната насоченост. Няма да бъде допуснато да има и паралелки със сходна насоченост, каквито случаи е имало досега.
Евденова припомни, че миналата година също са се реализирали 62 паралелки при държавния план прием, като 21 са профилирани и 41 професионални. Закрити за тази учебна година бяха 4 паралелки и то само професионални. Учениците в професионални паралелки в момента са 941 или 66%, а в профилираните са 492 или 34%. Другото, което отбеляза шефката на управлението по образование е, че в определени общини от територията на областта има голямо изтичане на ученици за други области. Най-много ученици, записани да учат в друга област, са от Оряхово – 30, следвани от тези от Бяла Слатина – 24, Козлодуй – 19 и Мизия- 19, като се е превърнало в тенденция в последните години. 
10 са учениците заминали в чужбина, а 17 са повтарящите. Евденова се закани да направи обстойна проверка от кои училища са повтарящите ученици и по какви причини става това, като изрази и съмнение, че може да им се пишат ниски оценки, за да се запазят като бройка.
 
08.11.2018, 12:58 часа
1214 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha