Абитуриентите във Врачанско предпочитат да продължат да учат, отколкото да работят

Абитуриентите във Врачанско предпочитат да продължат да учат, отколкото да работят Анализ на зрелостниците, завършили тази година, показва изключително обезпокоителен факт, съобщиха от регионалното управление на образованието във Враца. В доклад, в който се наблюдава как се реализират завършилите средно образование става ясно, че учениците във Врачанско предпочитат да продължат обучението си, вместо да започнат веднага да работят. Констатацията е на база анализ на завършилите и реализиралите се зрелостници с професионално и профилирано образование. 
Докладът на шефката на регионалното управление по образованието във Враца показва, че най-много от общия брой зрелостници са избрали да продължат образованието си във висше учебно заведение – 61% от всички завършващи. На работа са се хванали 354 завършили средното си образование или 26%, не е ясно какво се случва с 95 човека или 7%. 
В графата „никъде“ попадат всички зрелостници, за които няма информация, дали са продължили обучението си, дали са започнали работа или са заминали в чужбина. Не е малък и процентът на дванадесетокланиците, заминали в чужбина – 77 врачани или 6% от завършилите средно образование през тази година.
Данните стават още по интересни като се разгледа отделно за професионалното и профилираното образование. Оказва се, че с професионално образование са завършили 529 зрелостници, като едва 75 от тях са се реализирали на пазара на труда по специалността си. 143-ма от дванадесетокласниците пък са преценили, че не желаят да работят по професионалното си направление и са започнали да се трудят в други сфери. От няколко години институциите обаче усилено се опитват да привлекат вниманието на учениците към професионалното образование и още след 12 клас да започват да работят по специалността си. Като причина беше изтъквана липсата на обучени кадри за бизнеса и професии, от които има голяма нужда. От анализа не става ясно обаче какви са мотивите на завършващите професионално образование ученици да се отказват да работят по професията си. 
Данните сочат още, че 78 от зрелостниците, излезли с професия, пък са започнали висше образование, но по различни от тези, които са завършили специалности. 27 пък са заминали в чужбина и 89 са „никъде“, което е доста притеснително, защото институциите не знаят нищо за тях.
Картинката при профилираните и непрофилираните паралелки също не е розова, но е доста по-приемлива. Завършили през 2018 г. са 820 ученика, като в системата няма информация само за 4 човека. Започналите работа са 136, а записалите се да продължат образованието си във висше учебно заведение са 629. Заминалите в чужбина са 50 ученика, като 16 от тях продължават обучението си.
Докато представяше анализа, шефката на регионалното управление по образованието Галина Евденова изрази недоумението си как са започнали работа след завършването си въпросните 136 ученика обучавали се в профилирани и непрофилирани паралелки и попита „в коя професия са започнали работа, след като те нямат професия“. 
Казано по друг начин анализът за това какво се случва със зрелостниците във Врачанско наистина показва доста притеснителни факти. Изводите, които правят от институциите са доста разнородни, като някои са в полза на професионалното образование и все по-засилената работа в това по-голям брой ученици да бъдат обхванати в него. Причината е отново бизнесът, който обаче трябва да помисли как да привлече подрастващите, а не само да има изисквания. Други пък смятат, че учениците и бъдещето на децата не трябва да се ограничава и всеки трябва да учи каквото иска. 
 
09.11.2018, 08:20 часа
1589 1
Коментари

Пецко

09.11.2018, 12:51 часа
мамини глезени мързелчета оно така като сте свикнали да ви глезят мама и тате така ще бъде оно капе капе па ше запре и требва да работи да видите и вие какво не да се излежавате като смоци по цел ден из кафетата и къде ли не още не сте малки
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha