СЗО алармира: Прекомерна употреба на антибиотици води до резистентност

СЗО алармира: Прекомерна употреба на антибиотици води до резистентност Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност към тях. Това каза пред журналисти Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация /СЗО/ в България и призова правителството в близко време да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му, предаде БТА.
Антибиотичната резистентност е причина за 33 000 смъртни случая ежегодно в ЕС, каза още Сила и подчерта, че ако не се вземат мерки, към 2050 г. тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания. 
Такъв план е разработен през 2016 год. , но трябва да бъде приет и съгласуван с други министерства, припомни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
Страната ни е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии, каза доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антибиотици, цитирайки данни от европейско проучване. От всички 33 хиляди смъртни случая в ЕС, много голям процент се дължи на вътрешноболнични инфекции, а 39 на сто от тези инфекции са били резистентни на антибиотици от последно поколение, допълни той. По думите му най-тежкият проблем в България е използването на антибиотици от трето поколение в болниците.
Антибиотичната резистентност се появява, когато различни микроорганизми започват да се променят след излагането им на антимикробни средства. С течение на времето тя възниква естествено, обикновено чрез генетични промени. Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешна доза както при хора, така и при животни, често без професионален надзор, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му резистентни микроорганизми се срещат при хора, при животни, в храната, в околната среда и могат да се разпространяват между хора и животни.
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства, посочи, че през миналата година са били извършени над 300 проверки на аптеки и са били издадени 42 наказателни постановления заради продажба на лекарства по лекарско предписание без представена рецепта. За тази година до октомври са издадени 50 наказателни постановления. По думите му няма ръст на нарушенията, по-скоро има ръст на проверките. Санкцията за такава продажба е 1000 лв., допълни Кирилов.
От днес започва Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците.
12.11.2018, 14:34 часа
326 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha