Свършиха противогрипните ваксини у нас

Свършиха противогрипните ваксини у нас Свършиха противогрипните ваксини, договорят още 7000 дози, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщава Трафикнюз.
Оказва се, че имунизациите липсват от пазара от две седмици. В аптечната мрежа са били разпространени 130 000 дози както обикновено, но те са се оказали недостатъчни.
"Търговците ги внасят на база на консумацията от предишни години. Единият дистрибутор този сезон намали броя на ваксините с 20 000, а другият пък съответно ги увеличи с 10 000 и така отново се разпространиха около 130 000, както обикновено. Въпреки че у нас традиционно се имунизират около 2% от населението, явно тази година има по-голям интерес", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Той уточни, че здравното министерство се е договорило с един от производителите да бъдат вкарани допълнително 7000 дози от други пазари, които обаче, според него, ще свършат от аптечната мрежа за отрицателно време.
Все още в страната няма случаи на грип, стана ясно от главния държавен здравен инспектор.
Кунчев допълни и че обстановката след регистрираните случаи на хепатит А у нас вече се нормализира и заради ваксините до около месец проблемът ще бъде решен. От своя страна пък шефът на педиатричното отделение в Инфекциозна болница в столицата доц. Атанас Мангъров коментира, че пикът на болестта е бил юли-август, когато на ден при тях са постъпвали по 2-3 деца.
13.11.2018, 11:28 часа
454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha