Над 10 000 пазачи следят за реда на градските пазари по улиците на Истанбул

Над 10 000 пазачи следят за реда на градските пазари по улиците на Истанбул

Нови 10 хиляди пазачи в кварталите и градските пазари са били назначени с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган в системата на турското министерство на вътрешните работи. Указът е публикуван в турския държавен вестник и вече е в сила.
Пазачите в пазарите, кварталите и махалите или т.нар. улични пазачи в последно време често се срещат сред тълпите на многолюдните пазари и по улиците на Истанбул и големите градове на страната. Те имат за задача да следят за опити за кражба или други престъпни дейности, да помагат за охраната на магазините, на жилищата и безопасността на възрастни и самотни хора. Нощно време патрулират по двойки и по график из улиците и сигнализират в полицията за съмнителни случаи, предаде БТА.
Пазачите са облечени в специални униформи, които приличат на полицейските. Административно спадат към Генералната дирекция по сигурността и нейните поделения в страната, откъдето се контролира дейността им и се извършват назначенията.
Професията стана много популярна и търсена както в големите метрополии, така и в по-малките населени места, особено на фона на силната миграция, която създава проблеми за сигурността на населението в кварталите и особено в крайградските махали.
Със същия президентски указ са били извършени нови назначения в общо 36 направления в системата на вътрешните работи по места, информираха още медиите. Новите назначения попълват овакантени позиции на служители, отстранени в рамките на разследването на мрежата на Фетуллах Гюлен, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.

13.11.2018, 13:13 часа
690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha