Най-големият телеком в Италия уволни шефа си

Най-големият телеком в Италия уволни шефа си Италианският телекомуникационен оператор Telecom Italia уволни главния изпълнителен директор Амос Гениш, премахвайки човека, който някои директори смятат за пречка за плановете за по-радикална промяна в компанията, пише Reuters.
Гениш беше назначен миналата година, за да управлява слабо представящия се бивш монопол от тогавашния контролиращ акционер - френската медийна група Vivendi, но оттогава директорите, подкрепяни от активисткия инвестиционен фонд Elliott, завладяха контрола на управителния съвет.
Telecom Italia съобщи в изявление, че бордът ще се срещне отново в неделя, за да назначи нов изпълнителен директор. Компанията не даде никакво обяснение за внезапното заминаване на Гениш, което се случва едва една година след като пое управлението на слабо представящата се компания.
Гениш изпълняваше тригодишен план за обрат в бизнеса, фокусирайки се върху цифровата трансформация и поправянето на финансите на най-големия италиански телеком. Според източници на Reuters някои директори на Elliott са пожелали той да постави по-голям приоритет върху отделянето на нейните фиксирани мрежи.
В понеделник Гениш подкрепи идеята за сливане на фиксираните активи на Telecom Italia с широколентовата мрежа, разработена от по-малката конкурентна Open Fiber, при условие, че телекомът контролира комбинираната мрежа. Италия подготвя законодателство, което би могло да доведе до такова сливане, съобщават източници на Reuters.
Vivendi реагира ядосано на "злата и цинична маневра" на някои членове на борда, които действаха тайно срещу Гениш, свиквайки борда, докато той е в чужбина по бизнес дела.
"Порицаваме и осъждаме дестабилизацията зад това решение и позорните методи. Ние си запазваме всички права да защитаваме всички интереси на акционерите", каза говорител на Vivendi.
Председателят на борда Фулвио Конти ще поеме правомощията на главен изпълнителен директор, докато управителният съвет назначи нов ръководител на поста.
13.11.2018, 13:56 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha