Земеделци заплашват с масови протести

Земеделци заплашват с масови протести Асоциацията на зърнопроизводителите предупреждава, че новата наредба на Министерството на икономиката, свързана със закона за горивата, въвежда тежки бюрократични изисквания, които са неизпълними при използването на горивата в земеделието. Земеделците смятат, че наредбата е умишлена провокация към тях и, ако не бъде променена, ще започнат масови протести по пътищата.
След дълги преговори зърнопроизводителите успяха да променят закона за горивата, който в първоначалния си вариант ги третираше като търговци, а не като крайни потребители на горива. Сега с наредбата отново се въвеждат абсурдни изисквания, каза пред БНР Георги Милев от Асоциацията. 
"Отново искат монтирани средства за измерване на изведените от нашите съдове количества. Никъде не пише какво е това средство за измерване - дали е нивомер, дали е колонка, дали е помпа с брояч, дали е водомер. Просто нямаме никаква идея", заяви Милев.
Обяснение за тази наредба председателят на бранша Костадин Костадинов търси или в чиновническа некадърност, или в преднамерена провокация: "Хората, които създават това нещо, не знам какво целят. Целят да ни изкарат на улицата".
Земеделците ще излязат на улицата, ако до дни икономическото министерство не ги покани на среща, за да чуе аргументите им и да промени наредбата.
"При изготвяне на наредбата са поканени други браншови организации, по специално газовата и петролна асоциация, които да помогнат на икономическото министерство. В същото време - никой от земеделското министерство. На въпроса "защо", отговорът е бил "не сме длъжни", разказа Костадинов.
"Земеделският производител стана администратор на данни. Описваме всяка капчица във всяко време какво правим, а нашата работа е постоянно на полето. Ние какво ще правим - ще пишем или ще работим", пита Костадинов. 
13.11.2018, 16:38 часа
1115 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha