Пазете се! Бум на варицела във Врачанско

Пазете се! Бум на варицела във Врачанско За изминалата седмица 14 жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
Десет врачани са лепнали варицела, а двама са заразени с ротавирус. Един е пипнал ентероколит и един - Хепатит „А“. 
Варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася се по въздушно-капков път, като в последния месец здравните власти отчитат повишаване на заболяваемостта на територията на областта. 
Хепатит „А“ е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна. 
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 22 на 10 000 души, като стойностите са значително под епидемичните.
За периода са извършени и 18 проверки по текущ контрол на лечебни заведения, като инспекторите са издали едно предписание за провеждане на противоепидемични мероприятия.
15.11.2018, 08:15 часа
788 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha