Латвия търси нов кандидат за премиер

Латвия търси нов кандидат за премиер Водачът на латвийската Нова консервативна партия Янис Борданс прекрати опитите си да състави правителство, след като три потенциални коалиционни партньора се оттеглиха от преговорите, предаде Ройтерс.
Очаква се следващата седмица президентът Раймондс Вейонис да се срещне с двама възможни кандидати за поста, след като днес официално оттегли назначението на Борданс, казаха от президентската канцелария.
Една от главните задачи пред бъдещия министър-председател ще е справянето с прането на пари след поредица скандали, накърнили репутацията на балтийската държава.
Президентът назначи Борданс за премиер миналата седмица и му даде срок до 21 ноември да сформира правителство, след като неговата партия спечели 13,9 процента от гласовете на изборите през октомври. В резултат на тези избори Латвия се оказа с фрагментиран парламент, съставен от седем партии.
"Казах на президента, че правителството, което възнамерявах да съставя, е невъзможно в момента", заяви Борданс пред Ройтерс след срещата с Вейонис.
Борданс води преговори за коалиция с популистката партия "На кого принадлежи държавата" (KPV LV) и с партии "За развитие/За!", Национално обединение и "Ново единство". Всички с изключение на KPV LV се оттеглиха от преговорите поради, както казаха, липса на взаимно доверие.
Идната седмица президентът ще се срещне с Алдис Гобземс от KPV LV и с Артис Пабрикс от "За развитие/За!".
"Надявам се, че политическите партии ще използват времето да продължат преговорите, за да намерят допирни точки", заяви Вейонис в изпратено по имейл изявление за Ройтерс.
15.11.2018, 09:35 часа
478 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha