Министър Вълчев в Бяла Слатина: Увеличаваме средствата за професионалните гимназии

Министър Вълчев в Бяла Слатина: Увеличаваме средствата за професионалните гимназии Програма за придобиването на педагогическа квалификация на специалисти, които са завършили друго висше образование, но имат компетенции в областта на математиката или физиката например, подготвят от Министерството на образованието и науката. Това обяви днес в Бяла Слатина министър Красимир Вълчев. Програмата е част от мерките за връщане на млади хора към професията на учителя.  Ще създаде и своеобразен корпус от учители, които ще са съгласни да обучават в училища, в които има най-голям недостиг на преподаватели, където е най-трудно  и тези хора ще работят срещу допълнително възнаграждение, коментира още Вълчев.
Работи се и в посока  за взаимозаменяемост на учителите - те да могат да преподават по няколко дисциплини, за да може да се покрива недостига на преподаватели, какъвто вече се усеща, по предмета религия например, а в скоро време и физика, и химия.
Най-сериозната мярка е увеличението на заплатите, като от следващата година за първи път от повече от 20 години средната заплата  на учителите ще е по-висока от средната заплата в страната. Според министър след двойното увеличение средната заплата в сектора ще е с над 120% по-висока от средната заплата в България.Дарик Враца
Увеличение на средствата за професионалните гимназии с около 50 % спрямо сегашните предвиждат за следващата година от Министерството на образованието и науката. Тази година за тези училища са отделени 3 млн.лв., догодина най-вероятно ще са 5 млн.лв. Те ще са предимно за обучение в специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда,. Това са професии, в които ще има най-много хора, които ще се пенсионират и по-малък брой учащи се в момента – предимно технически специалности. За тях ще има и 1,5 млн.лв допълнителни средства за стипендии.
Министър Красимир Вълчев заедно с областния управител на Враца Малина Николова посетиха по-рано днес Професионалната агротехническа гимназия „Никола Вапцаров“, изцяло обновена с 1,3 млн. лв. по ОП “Региони в растеж“ и СУ „Христо Ботев“ с. Галиче, където със средства в размер на 90 хил. лв. е ремонтиран училищният покрив.
Програмата на министъра включва и работни срещи с директори на училища и детски градини, с кметове и представители на социалните партньори в Бяла Слатина, а по-късно и от община Вълчедръм. Там срещата ще е в ОУ „Христо Ботев“ село Долни Цибър.
15.11.2018, 14:51 часа
1031 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha