Музикална приказка изнесоха в Мездра

Музикална приказка изнесоха в Мездра Приказен музикален спектакъл за мездренчани поднесоха Илона Иванова и приятели – млади български артисти и диригенти. Мюзикълът „А сега на къде… Младите в музиката“ беше представен с оркестъра на Врачанската симфониета. Запомнящата се със своето изящество и красота концертна изява е по идея и проект на младата изпълнителка Илона Иванова, възпитаник на мездренската музикална школа, артист от Националния музикален театър „Стефан Македонски“.
Представеният съвременен български мюзикъл включва откъси от 6 музикално-сценични произведения в различни стилове. Техни композитори са Румен Бояджиев-син, Емелина Горчева, Марио Балтаджиев и Минко Ламбов. На сцената оживяха образи като Малката кибритопродавачка, Малкият принц, Грозното пате, Аладин, които затрогнаха публиката и я направиха съпричастна към общочовешките ценности приятелство и добротворчество.
В концерта взеха участие млади български артисти, които се утвърждават като новото поколение в музикално-сценичния жанр – aртистите от Национален музикален театър „Стефан Македонски“ Илона Иванова, Денко Проданов, Весела Делчева, Дайaна Иванова, оперната певица Нелиан Николова, цигуларката Петя Ковачева, Виктор Ибришимов, възпитаник на Кралска Академия – Лондон в жанра мюзикъл и флейтистът Виктор Йорданов, който е Австрийски възпитаник, в момента оркестрант в Русенската държавна опера. Нетипичното в концерт-спектакъла е това, че той беше воден не от един, а от двама млади диригенти – идея, която разчупва стереотипите. На диригентския пулт застанаха Момчил Томов – щатен диригент на Симфониета Враца и Цанислав Петков – камерен оркестър гр. Хасково. В концерта се включиха младите таланти от ДВГ „Детски свят“ и „Уингс“ – Мездра с ръководители Анета Петкова и Тони Яшова, които в края на спектакъла поднесоха цветя на участниците от името на общината.
Проект „А сега накъде… Младите в Музиката“ има за цел:
Да даде възможност за изява на съвременни автори и композитори на българска музика, по-специално в жанра на мюзикъла и оперетата, като по този начин ги мотивира за създаване на бъдещи музикални произведения.
Да представи на публиката млади български автори и артисти, с цел възпитаване на нова публика и пробуждане на интерес към българското съвременно изкуство.
Да допринесе за разнообразието и обогатяването на културния живот в Северозападна България.
Да събере на една сцена подрастващи, ученици и млади български творци с идеята да запази приемствеността между поколенията в културно отношение.


Поставените цели бяха изпълнени на 100%. Усмивките по лицата на зрителите, вдъхновеното настроение и бурните аплодисменти са най-обективния показател за това.
Кметът на общината инж. Генади Събков, поздрави артистите и им благодари от сърце: „Скъпи млади изпълнители, с днешния спектакъл вие показахте, че освен красиви, интелигентни и амбициозни сте и можещи, ама много можещи. Специални поздрави за нашата мездренска звезда! Илона, гордеем се с теб!“
Кметът добави, че това е най-хубавия предколеден подарък, който общината поднася на жителите на Мездра.
Видимо развълнувана, Илона Иванова благодари на общината за съдействието за този проект, благодари на всички, които имат отношение към нейното професионално израстване, на публиката за присъствието и отношението. Накрая съвсем спонтанно сподели изненадата си, че за пръв път от 20 години, салонът е бил затоплен.
Топлината обаче струеше не само от осигурените от общината отоплителни уреди, но и от фантастичните и професионални сценични изпълнения.
 
15.11.2018, 16:53 часа
1388 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha