Въпреки протестите: Чешкият премиер заяви, че никога няма да подаде оставка

Въпреки протестите: Чешкият премиер заяви, че никога няма да подаде оставка Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че никога няма да подаде оставка и отхвърли призивите на критиците си да се оттегли след обвиненията, че възпрепятства разследване за измама, предаде Ройтерс.
Коалиционен партньор на партията на Бабиш АНО обмисля дали да не се оттегли от правителството, след като обществено достояние стана запис, в който синът на премиера Андрей Бабиш-младши казва, че миналата година баща му поискал от него да се укрие, за да не бъде разпитан от полицията.
Хиляди чехи излязоха на протест срещу Бабиш в Прага.
"Никога няма да подам оставка, никога. Запомнете всички: Никога", заяви Бабиш на страницата си във Фейсбук. Опозиционни партии поискаха вот на недоверие към правителството, който се очаква да се състои следващия петък.
Чешката социалдемократическа партия, партньор в правителството на Бабиш, обмисля дали да оттегли подкрепата си за кабинета, въпреки че според партиен източник много от представителите на партията в парламента не са склонни на този вариант.
Бабиш получи подкрепата на президента Милош Земан,който вчера каза, че очаква обстановката да се успокои и заяви, че ще даде на Бабиш още един шанс да състави правителство, ако вотът в парламента го принуди да подаде оставка.
Миналата година полицията обвини Бабиш и две от децата му, че са извършили измама, като преди десет години фалшифицирали собствеността на една от фирмите на Бабиш, за да може тя да получи субсидии от 2 милиона евро.
Бабиш е бизнесмен милиардер и е най-популярният чешки политик. Той отрича да е извършил закононарушение, отрече и твърденията за сина му, публикувани в новинарския сайт Сезнам.
Опозиционни политици, включително водачът на Гражданската демократическа партия Петър Фиала, днес отново призоваха премиерът да се оттегли, посочва ДПА.
 
16.11.2018, 15:17 часа
635 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha