Две станции ще следят чистотата на въздуха в Монтана

Две станции ще следят чистотата на въздуха в Монтана Две мобилни станции ще следят чистотата на въздуха в Монтана през следващата година. Доставката на автоматичните станции, които ще работят 24 часа в различни точки на града е една от мерките, предвидени в Програмата за качеството на атмосферния въздух и намаляване на опасните за здравето фини прахови частици /ФПЧ/ и полициклични ароматни въглеводороди /ПАВ/.
Монтана е сред първите четири града в страната с най-замърсен въздух. Особено критични са зимните месеци, когато съдържанието на ФПЧ надвишава до пет пъти нормите.
Най-сериозен замърсител са отоплителните уреди на твърдо гориво, те изхвърлят в атмосферата  97 % от ФПЧ. 2,5 % са продукт на автомобилите и около 1 % е промишленото замърсяване. 60 % от домакинствата в Монтана ползват въглища и дърва.
Затова една от предвидените мерки е подмяна на твърдото гориво с природен газ. Предвижда се около 3 000 домакинства в Монтана да бъдат финансирани за това. Предварителните разчети са те да получат по 1 100 евро за това.
Проектът  по ОПОС трябва да бъде реализиран между 2019 и 2023 г.  Критериите по които ще бъдат определяни домакинствата ще бъдат определени от Оперативна програма „Околна среда” и ще са валидни за цялата страна.
Още 500 домакинства ще бъдат подпомогнати с проект финансиран по програма  LIFE с 860 000 евро.
LIFE осигурява 60 % от средствата, останалите 40 % ще са от общинския бюджет.
20.11.2018, 16:50 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha