България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом

България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души. Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод „Миджур“, но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация – отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им – Въоръжените сили на Република Гърция.
Това става ясно от прессъобщение на Министерството на външните работи до медиите.
След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос.
Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика.
21.11.2018, 11:45 часа
615 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha