Синоптиците предупреждават за опасност от наводнения в следващите дни

Синоптиците предупреждават за опасност от наводнения в следващите дни Синоптиците предупреждават за опасност от порои и наводнения в следващите дни. Най-значителните валежи се очакват тази нощ. Към момента речните нива са около праговете за средни води, каза в ефира на БТВ дежурният хидролог Весела Стоянова.
По думите ѝ най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на южночерноморските реки – река Русокастренска, Средецка и бургаските реки.
„Също така във водосбора на река Тунджа в средното и долното течение, в долното течение от водосбора на река Марица и по-големия ѝ приток река Сазлийка, в части от водосбора на Арда, както и в долното течение на Струма и някои от пиринските притоци на Места”, изброи тя.
Валежите, които очакваме, ще се оттичат във водосбора на река Янтра в течение на няколко дни, тоест пикът като висока вълна ще протече последователно през Ямбол, Елхово и надолу по течението, каза още дежурният хидролог.
По думите на Весела Стоянова към момента повишенията на реките не са притеснителни. Тя допълни, че коритата имат капацитет да поемат тези валежи и не би трябвало да има притеснения за преливане. Днес и утре се очакват и значителни повишения на морското ниво с до 75 см в южната част от българското Черноморие, което евентуално би довело до подприщване на южночерноморските реки и би било предпоставка за локални разливи.
27.11.2018, 10:23 часа
927 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha