Лекар от Лом представи автобиографична книга

Лекар от Лом представи автобиографична книга В Ломския край, пък и не само в него, с особен авторитет се ползва докторът на медицинските науки, академик Петър Червеняков. Под неговия скалпел са лягали десетки хиляди хора от България и чужбина, на които лекарят е спасил живота. За тези спасени животи и за още много други събития през дълголетния си житейски стаж той умело разказва в автобиографичната си книга „Към върха”, чиято премиера се състоя в Лом.
„Държа в ръцете си една книга, която изключително много тежи, но не от нейната многостраничност, а от нейната дълбокосмислена стойност – каза литературният критик Юлий Йорданов – единственият в Лом член на Съюза на българските писатели. – Петър Червеняков е лауреат на званието „Почетен гражданин на Лом”, но той е носител на ценната добродетел – почтен човек, която той проявява твърде често в 94-годишния си живот.” В своя обзорен анализ на творбата Йорданов изтъкна достойнствата на лекаря и най-вече на човека Петър Червеняков, като се мотивира с акцентите в книгата.
Свои мисли за написаното споделиха Румяна Любенова, Бойка Томова, д-р Валя Цветкова, Зоя Апостолова и негови съселяни от Сталийска махала.
С топли приветствени думи към автора на книгата се обърна кметът на община Лом Пенка Пенкова.
Приветствия поднесоха секретарят на Националния съвет на БСП Вяра Емилова и председателят на Областния съвет на БСП в Монтана Пламен Младенов.
Премиерата започна с есето  „Скъпи незабравими спомени…”, което е от книгата „Към върха”, майсторски прочетено от актьора от драматичния театър „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” Михаил Меракчийски. Актьорите Петър Петров и Румен Михайлов прочетоха стихове на академика. Младите танцьори от състав  „Северняче” от народното читалище „Постоянство 1856” в Лом, групата за руски песни и романси „Берьозки“ от село Расово и столичанинът Райчо Ангелов изпълниха танци и песни, поздрав за автора на книгата.  
 „Това са живи спомени на моя живот и не всичко съм отразил. Само най-важното и смятам, че  тази книга може да бъде пътеводител и на онези бедни младежи, които не са престанали да се борят и постигат успехи в живота” - развълнувано сподели академик Червеняков.
27.11.2018, 12:37 часа
749 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha