Съдят 61 работници заради протестите на строежа на новото летище в Истанбул

Съдят 61 работници заради протестите на строежа на новото летище в Истанбул

Шестдесет и един работници и синдикалисти ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул заради протестите на строежа на новото летище на мегаполиса, предаде ДПА.
Тридесет и един от тях бяха арестувани през септември, когато силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни струи, за да сложат край на протестите. Останалите 30 души бяха освободени в очакване на началото на процеса, припомня БТА.
Срещу лицата са повдигнати обвинения в нарушаване на правата на другите работници, както и в нарушаване на правилата за демонстрации.
Адвокатът Неджет Окджан заяви, че очаква всички обвиняеми да бъдат освободени, като добави, че те изобщо не е трябвало да бъдат задържани.
Протестите на строежа на новото летище в Истанбул бяха организирани заради лоши условия на живот за работниците, много лоша храна, проблеми с изплащането на заплатите, както и няколко фатални инциденти, случили се заради липса на достатъчно ефективни мерки за сигурност, припомня ДПА.
Общо 52 смъртни случая бяха регистрирани при изграждането на летището през последните пет години, сочат официални данни.
"Освободете ги, върнете ги на работните им места, свалете обвиненията", написа в Туитър Емма Синклер-Уеб, експерт по Турция в правозащитната организация "Хюман райтс уоч".
Новото летище в Истанбул бе открито на 29 октомври от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той досега отказва да коментира условията за работа на строежа на летището.

05.12.2018, 11:12 часа
657 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha