Правителството елегантно отстрани шефката на КФН Карина Караиванова

Правителството елегантно отстрани шефката на КФН Карина Караиванова Комисията за финансов надзор (КФН) остана без шеф. Правителството на днешното си заседание реши да предложи Карина Караиванова да замени съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, като представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението влиза в сила от 1 март 2019 г.
Това е странно решение на фона на последните скандали в работа на КФН. Регулаторът проспа фалита на „Олимпик“. Това доведе до скок на цената на задължителната „Гражданска отговорност“ от 180 лв. за миналата 2017 г. до 300 лв. в края на лятото на 2018 г.
В момента никой не може да даде гаранции, че „Гражданска отговорност“ няма да спре да поскъпва. Анализ на пазара за автомобилно застраховане показа големи дефицити в сектора.
През последните две години начело на КФН Карина Караиванова показа, че не успява да ръководи деликатни материи като автомобилното застраховане.
Не трябва да се забравя и последният скандал около предложената от КФН проектонаредба за въвеждането на системата „бонус-малус“ в „Гражданската отговорност“. Предложеният текст газеше гарантирани от Конституцията права като равнопоставен на личната и държавната собственост и други скандални предложения.
Оттеглянето на Карина Караиванова допълнително може да причини сътресения. КФН има ключова роля по подготовката за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II. Регулаторът трябва да проведа оценка на активите за пенсионните фондове и застрахователите.
Припомняме, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество, посочва още пресслужбата на МС.
От 2016 г. представител на България в институцията е Калин Митрев.
От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.
ЕБВР е създадена през 1991 г,. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.
05.12.2018, 16:26 часа
2427 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha