Близо 3 000 врачани празнуват имен ден на Никулден

Близо 3 000 врачани празнуват имен ден на Никулден Точният брой на регистрираните именници, които празнуват на Никулден на територията на община Враца е 2 944.
Сред врачани най-популярно е името Николай, както се казват 1 640 души. Името Никола носят 368, а Николина - 291. Дамите с името Никол са 230. Сред именниците днес са и 311 жени, носещи името Нина. Черпещи днес са Николета – 31 врачанки, Ненка – 19 и 11 представителки на нежния пол с името Никита. 
Празнуват също Ники /9 врачани/, Нино /18 врачани/ и Кольо /14 врачани/ и двама, носещи името Нено.
Днес, на големия християнски празник – Никулден, община Враца продължава традицията той да се отбелязват на централния площад в града. За трета поредна година честването на празника ще бъде отбелязано с водосвет за здраве и благополучие на жителите на града и изложба-базар на пълнени шарани. Празникът, който се организира от община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий ще започне от 11.30 часа.
Над 1 500 порции от рибния курбан ще бъде раздаден безплатно на всички присъстващи.
Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от общинско предприятие „Социални дейности”, ще бъдат предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьора Людмил Кирков.
Началната цена на приготвените шарани е 30 лева.
Днес се поставя и началото на коледните и новогодишни празници във Враца. Довечера ще се запалят светлините на осемметровата коледна елха на площад „Христо Ботев“. 
 
06.12.2018, 08:13 часа
777 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha