Ти да видиш! Прекалено многото сън е смъртоносен

Ти да видиш! Прекалено многото сън е смъртоносен Международен екип от учени проведе обширно проучване и установи колко трябва да трае здравият сън, като отклоненията от тези норми имат изключително сериозни последици за здравето, дори с летален изход. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието на Европейското кардиологично дружество.
Наблюденията са продължили около осем години. Експертите са анализирали дневниците за сън на повече от 116 хил. души на възраст от 35 до 70 години. В резултат на това те са стигнали до заключението, че колкото по-дълго спи човек, толкова повече нараства рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
Основният извод от изследването е, че здравият сън е с продължителност 6 - 8 часа. При тези, които спят от 8 до 9 часа, рискът от смърт нараства с 5% в сравнение с тези, които са не са проспивали препоръчителния брой часове. Сънят от девет до десет часа увеличава вероятността от развитие на сериозна болест с 17%, а повече от десет часа - с 41%.
Според учените дневният сън също провокира развитието на сърдечни заболявания, ако през нощта човек спи по-малко от шест часа. Но те отбелязват, че в повечето случаи липсата на сън е компенсирана по този начин и показателят се повишава до оптимално.
До подобни изводи са стигнали и учени от Аризонския университет, които са изследвали последствията от разликата между късното запиването и събуждане през уикенда и ранното в делничните дни. Редовното подлагане на организма на такъв режим предизвиква сериозен стрес. 
Освен това предизвиква и цял букет заболявания - затлъстяване, главоболие, хронична умора и повишава рисковете от сърдечно-съдови инциденти. Учените посочват, че всеки час разлика в пробуждането в делничните и празничните дни увеличава вероятността от инфаркт или инсулт с 11 процента.
07.12.2018, 10:37 часа
1378 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha