Археолози в Перу откриха напълно запазени гробници от древна цивилизация

Археолози в Перу откриха напълно запазени гробници от древна цивилизация Археолози в Перу се натъкнаха на над 30 гробници в комплекса „Ел Чоро”, които са в учудващо добро състояние, макар да датират от 800-та година, съобщава Ройтерс.
Според учените те вероятно са от времето, когато в района се е развивала цивилизацията Мочика - тайнствен народ, живял в Перу по време на възхода на Римската империя в Европа.
Погребалните камери са били открити в район в древни руини, където са се извършвали ритуали в памет на мъртвите. Разкопките в комплекса „Ел Чоро” започнаха едва преди два месеца. Според археолозите обаче има още доста непроучени места в него.
До мумиите в гробниците са открити парчета от керамични съдове. Някои от телата индикират, че вероятно хората са били принесени в жертва на боговете - нещо, което е смятано за напълно нормално преди испанската колонизация на Перу.
Древната цивилизация Мочика мистериозно изчезва около 800-та година, без да остави писмени свидетелства за съществуването си. Археолозите се надяват новите открития да дадат яснота за измирането на този народ, макар една от теориите да посочва промените в климата като причина за изчезването на цивилизацията им.
08.12.2018, 13:36 часа
849 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha