Добре дошли в Париж: Блокиран център, музеи под ключ, газ, конница, оръдия и кръв /снимки/

Добре дошли в Париж: Блокиран център, музеи под ключ, газ, конница, оръдия и кръв /снимки/ В днешния съботен ден Париж е блокиран град, музеите и магазините в центъра са затворени, докато разгърнаните по улиците над 8000 полицаи отбиват атаките на "жълтите жилетки", излезли на протест в четвърти пореден уикенд.
Десетки улици в центъра на Града на светлината са затворени за движение, също както прочутата Айфелова кула и музеите Д'Орсе, Центъра "Помпиду" и Лувъра.
За пръв път от 13 г. по улиците на френската столица се появиха и бронирани машини, а водните оръдия вече бяха задействани срещу агресивни "жълти жилетки".  Инцидентът е станал на булевард Марсо, в непосредствена близост до Шанз-Елизе. Полицията прибягна до водни оръдия, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бутилки по органите на реда.
 Около 31 хиляди души участват в антиправителствени протести във Франция в събота, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нюнез и добави, че 700 души са били задържани, предава AFP.
"На национално ниво, включително и в Париж, имаме повече от 700 задържани , като около 31 хиляди души протестират общо в страната, осем хиляди от тях в Париж", каза той пред телевизионния канал France 2.
"Нулева толерантност" обяви към потенциалните вандали вътрешният министър седмица след като бяха разграбени магазини на "Шанз Елизе" и бе поругана Триумфалната арка, върху която се изкачиха някои от протестиращите, преди полицията да овладее отново прочутия паметник.
Силите на реда отнемат предпазна екипировка от журналистите и блокираха пристигането на няколко влака с "жълти жилетки" от провинцията, за да не се повторят вандалщините от миналия уикенд.
Властите обявиха, че протестите срещу скъпото гориво, са били яхнати от групировки на крайната десница и анархистични елементи, чиято цел е да сеят смут, разрушения и насилие. "Подготвихме твърд и енергичен отговор", обяви вътрешният министър на Франция Кристоф Кастане.
Президентът Макрон, който замрази поскъпването на горивата за цялата 2019 г. след протестите миналата седмица, ще се обърне към нацията в началото на новата седмица, съобщиха от пресцентъра.
08.12.2018, 17:58 часа
1193 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha