Вижте колко ни бърка в джоба коледният дух

Вижте колко ни бърка в джоба коледният дух Тази година средната цена за украса на коледната елха ще ни струва около 50 лева. Сумата ще стигне за гирлянди, висулки, както и за светещи лампички, но най-скъпи ще ни излязат декоративните коледни топки. В някои случай крайната цена може дори да излезе по-висока от тази на дръвчето, показва проучване на „Монитор”.
Украсяването на дома за празниците започва още през ноември, а при някои продължава дори след Нова година. То включва не само украшенията на коледната елха, но и различни фигурки, чорапи и лепенки с които коледният дух в дома е гарантиран. За да украсим елхата обаче, ще трябва да дадем над 50 лв. Гирляндите ще струват средно 6 лв., макар и да могат да се намерят такива за 2 лв., които са с по-лошо качество и са по-къси. На места дългите украшения могат да стигнат и 10 лв., но дължината отново е скъсена. За светещи завеси пък ще дадем средно 20 лв. С тях потребителите също трябва да внимават, тъй като понякога може да дадем повече пари за по-малка дължина.
Най-много харчим за декоративни топки за елхата, които струват 17 - 18 лв. само за един брой. Причина за високата цена е, че някои от тях са рисувани на ръка и са с по-високо качество. Нов хит тази година обаче са топчетата в промишлени количества от сорта на 30 - 40 бр., които се продават за 15 лв. Те не са големи или блещукащи, но именно заради броя са предпочитани. Най-търсени са висулките с животни, феи, бастунчета, войници и ангелчета. Те могат да струват между 2 и 15 лв. в зависимост от качеството и размера. Най-харесвани от тях са тези със зайчета, полярни мечки, катерици и ангели.
На второ място по търсене се нареждат свещите. Те не са ароматни, нито са ръчно изработени, но все пак набират популярност. Цената им варира между 5 и 40 лв. На места се предлагат и коледни чинийки, но не всяка от тях има свещ. Свещи се купуват и за коледната трапеза, но те са далеч по-евтини – цената им трудно стига 5 лв. за 2 бр.
Общо украсата на дома ще струва близо 70 лв. Скокът в цената се дължи основно на керамичните фигури, които трудно излизат под 5-7 лв. Тази година лепенките или панделките за вратата или стените не са толкова търсени въпреки цените от порядъка на 1,50 – 2,00 лв. Преспапиетата също са загубили своята популярност. На тяхно място се взимат свещи или различни плюшени играчки от порядъка на 30-50 лв. За разноцветни чорапи пък ще дадем до 4 лв., като по-харесвани са тези с по-прост дизайн. В евтините магазини всички необходими елементи за украсата могат да бъдат намерени на далеч по-изгодни цени и въпреки това потребителите се ориентират към сигурното качество.
Продаваме ръчно изработени свещи от парафин в южната ни съседка Гърция само за 10 евро. Един от най-големите гръцки производители на свещи поръчва материали от нас и ги внася в родината си, като за това може да вземе дори между 15 и 40 лв. По поръчка се правят изделия с християнски мотиви или с богини от старогръцката митология. Свещите се правят от парафин, а фитилът се гаси с потапяне. Не са ароматни, но все пак са търсени заради красивите елементи и детайли.
„Фирмата имаше проблеми със служителите и затова в момента производството ни е по-ниско”, сподели търговец пред „Монитор”.
10.12.2018, 09:21 часа
1031 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha