Пчелари от Видин ще участват в националния протест

Пчелари от Видин ще участват в националния протест Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния протест в София. Протестът е насрочен за 13 часа пред сградата на министерството на земеделието. Заедно с колегите си, 15 пчелари от Видинско, ще отстояват свои искания за по-адекватна политика в сектора.
Решение за организираното недоволство е взето на пчеларска среща във Варна, подписана е и декларация с конкретни искания, каза председателят на дружеството Петър Младенов:
"На първо място искаме сериозно отношение към сектора, защото винаги пчеларството е било на заден план. Има въпроси свързани със заплащане на опрашването, със създаването на национална лаборатория за изследвания, в която да се конкретизират причините за отравянията по пчелите и третиранията с пестициди." 
Над 30 пчеларски дружества от страната подкрепят декларацията. Тя е изпратена до отговорните институции, след което е взето решение на пчеларите да бъде изплатена помощ "де минимис", която да компенсира загубите на бранша от ниските изкупни цени на меда и ниските добиви. Въпреки това, протест ще има, каза Петър Младенов:
"Срокът за приемане на документи е от 17 декември до 15 януари, отделени са около 3,5 млн. лева, но това не отменя нагласата за протест, тъй като попредварителни разчети за всички регистрирани кошери се падат по около 5 лева, което е смешно... Лично аз го определям като опит за изплъзване от проблемите..."
Сред другите искания на пчеларите са да има директни плащания за всяко регистрирано пчелно семейство, както и да се криминализират отравянията на пчели. / БНР
 
10.12.2018, 12:41 часа
696 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha