БАН: България е последна по жизнен стандарт в ЕС

БАН: България е последна по жизнен стандарт в ЕС България заема последно място в класация за равнището на жизнения стандарт на страните в Европейския съюз.
За 7 години - от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС-28 са от 4 до 6 пъти по-ниски. Това установи проучване на проф. Васил Цанов и на проф. Георги Шопов от Института за икономически изследвания при БАН.
Данните сочат, че средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България - едва 9,9%.
Това ни нарежда на последно място сред 28-те държави. Най-висок стандарт - 90,8%, е отчетен в Лихтенщайн, на "опашката" пред нас са три страни - Литва, Латвия и Румъния.
Подредбата за 2017 г. е същата - средният коефициент в ЕС е 45,6%, а в България - 7%. Страната ни отново е на последно място, пред нас са пак двете балтийски държави и северната ни съседка.
С положителен растеж на материалния жизнен стандарт се открояват Великобритания, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, докато България неизменно остава с ниски оценки, сочи анализът на БАН.
Авторите на доклада са изследвали и териториалните изменения на материалния жизнения стандарт у нас. Според тях Югозападният район е във водеща позиция, значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район.
Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките, са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.
10.12.2018, 15:23 часа
800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha