НПО се закани да оправи мантинелата при Своге, след като държавата не иска

НПО се закани да оправи мантинелата при Своге, след като държавата не иска Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при Своге, ще я сменим ние, надявам се да ни подкрепят и граждани. Това заяви Диана Русинова, която е представител на неправителствената организация Институт за пътна безопасност (ИПБ).
Русинова напомни, че НПО-то вече е поискало от главния прокурор Сотир Цацаров да се намеси, защото сега оправданието да няма нова еластична мантинела е течащото следствие. Как за пробите от асфалта не им попречи, попита Русинова. Тя добави пред Нова телевизия, че АПИ е сменила 10 метра от мантинелата, което не е целия проблемен участък, а ИПБ ще излезе допълнително със становище дали смененото съоръжение отговаря на норматива.
Същевременно зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов за пореден път отрече, че общината има задължение да прави нещо по и за мантинелата. И напомни, че "лично ръководителят на АПИ Дончо Атанасов" поел ангажимент за смяна на мантинелата. На въпрос на Нова телевизия защо тогава АПИ посочва Община Своге като отговорна за съоръжението, Михайлов отговори, че вече е коментирал темата. Винаги сме работили ефективно с държавните институции, затова искам да ги помоля да свършим работата и да не говорим за мантинелата, а да обърнем внимание на другите опасни участъци в Искърското дефиле.
Припомнено беше, че Дончо Атанасов е поел обещание за ремонт на мантинелата при последната среща с граждани на Своге и Мая Манолова, макар да не било работа на АПИ, но когато бил потърсен наскоро с въпрос какво става, отговорът бил – ами има проекти.
Припомняме, че въпросната мантинела не успя да удържи автобус с много възрастни хора, връщащи се от екскурзия. Загинаха 20 души, засега съдебна отговорност се търси само от шофьора Григор Григоров, макар че АПИ си призна, че 360 метра от пътя край Своге не отговарял на изискванията.
11.12.2018, 10:28 часа
652 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha