Депутатите решиха машинното гласуване да бъде отложено

Депутатите решиха машинното гласуване да бъде отложено Машинното гласуване да бъде отложено, предвиждат промените в изборния кодекс, инициирани от ГЕРБ и Патриотичния фронт. След повече от два часа дебати, депутатите ги одобриха на първо четене.
Въпреки че машинното гласуване трябваше да бъде въведено от догодина, управляващите предлагат то да бъде отложено. Идеята е Централната избирателна комисия да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от 1000. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели и то само в страната.
От ДПС подкрепиха машинното гласува, но се обявиха против електронното. "Няма да има невалидни бюлетини. Дори и да има, броят им ще бъде минимизиран", смята депутатът Йордан Цонев.
Измененията предвиждат още дистанционното електронно гласуване  да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки. Премахването на номерата пред политическите формации в бюлетината е, за да се избегне феномена 15-15 и да се избегне погрешното посочване на преференция.
12.12.2018, 12:50 часа
573 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha