Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е-79

Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е-79 Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград, в участъка Видин-Монтана. Преди да започне изграждането на пътя, тези обекти трябва да бъдат проучени, каза археологът от регионалния исторически музей във Видин и един от членовете на екипа, извършил обследването Николай Казашки.
"Обектите са антични и средновековни, като на едно от местата има колективна монетна находка, която се съхранява в Регионален исторически музей - Видин. Преди да започне строежът на пътя, тези обекти трябва да бъдат проучени от археолозите. Много се надявам да започнем навреме, за да може по-спокойно и в подходящо време да правим проучванията", каза Казашки.
Почти всички открити обекти са малки, основно римски вили. Следи от иманярски набези не са установени, местни жители са съобщили за откривани монети при земеделска работа на територията на един от тях. 
Проучването е обхванало над 60 км от новото трасе на бъдещия скоростен път. Обследването е извършено по съвместен проект на Агенция "Пътна инфраструктура" и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, под ръководството на доц. д-р Стефан Александров и гл. асистент д-р Таня Христова. Част от екипа са били археолози от Регионалните исторически музеи във Видин и Монтана. 

 
12.12.2018, 16:12 часа
3010 1
Коментари

!!!

13.12.2018, 00:49 часа
Значи скоро път нема да има като се намесят археолозите после и зоолозите ...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha