Етнографска изложба представя сръчността на мездренската жена

Етнографска изложба представя сръчността на мездренската жена Днес бе открита етнографска изложба „От златните ръце на мездренчанката”, която дава поглед към миналото и уважение към уменията на българката да създава красота в бита си. В нея са изложени етнографски сбирки от читалищата в селата Оселна, Крапец, Моравица, Царевец, Лик, Зверино, Дърманци, Ребърково, Люти брод, Елисейна, Брусен и Долна Кремена.
Изложбата бе открита с музикално изпълнение на мъжка вокална група „Калето“, с художествен ръководител Милчо Романски, която въведе публиката в атмосферата на далечното минало, когато в делник и празник, на нивата и на мегдана са звучали хубавите български песни.
Експозицията показва тъкани, плетива и облекла, характерни за селищата в региона.
„Отново отваряме бабината ракла, която е съхранила богатство, а всяка ценност заслужава да  бъде показана“, каза Милка Пухалска, член на Краеведското дружество в Мездра, която представи изложбата. „В нея има костюми, ризи, шевици, кърпи, плeтива, везмо, тъкани. Всичко e изработено с много обич и послание, което разказва за себе си и носи своя история. Характерно за шевицата е нейната многоцветност, съчетала в себе си целия свят на човека. Във вълшебството на българската шевица се чете дългата приказка за голямата сила и хубост, за душевната красота на българката, всички превратности на съдбата, която тя е изживяла, но е успяла да вплете в тъкан и бродерия“.   
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков поздрави инициаторите и хората, които помогнаха за реализирането на експозицията, както и мъжката вокална група за новия им репертоар. Той изказа и възхищението си от г-жа Милка Пухалска за поетичното представяне на изложените предмети.
„Всички знаем, че българката е красива, трудолюбива и с много желание и любов е творила. В днешния глобален свят, в който живеем, в който светът стана едно голямо село, да не забравяме нашето си село, да го пазим и да го обичаме“, добави кметът.  
Етнографската изложба „От златните ръце на мездренчанката” е разположена в ритуалната зала на Община Мездра и може бъде видяна до края на годината.
 
12.12.2018, 16:23 часа
641 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha